poniedziałek, 18 lutego 2013

Chmiel zwyczajny


Chmiel zwyczajny to gatunek byliny z rodziny konopiowatych. Najprawdopodobniej występował w stanie dzikim w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w Ameryce Północnej. Uprawiany przez człowieka chmiel skolonizował strefę klimatów umiarkowanych i ciepłych w całej Euroazji. Ma bardzo szerokie i spopularyzowane zastosowanie.

Żeńskie szyszki chmielu wykorzystuje się jako przyprawa do brzeczki, czyli do półproduktu wykorzystywanego przy produkcji piwa. Taki chmiel jest chyba znany najbardziej. Ponadto młode pędy stosuje się w kuchni. Surowe idealnie pasują do surówek a gotowane przypominają w smaku szparagi.

Jest to także roślina kosmetyczna i jej działanie wykorzystywane jest do opóźnienia procesu starzenia się. Jako roślina lecznicza można ją zastosować na wiele dolegliwości. Wewnętrznie chmiel stosuje się w stanach niepokoju oraz nadpobudliwości jako preparat kojący nerwy. Może także działać nasennie. Polecany jest również w przypadku nerwic jelitowo-żołądkowych oraz zaburzeniach trawiennych. Zewnętrznie wyciąg z szyszek chmielu można zastosować przy wypadaniu włosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz