Chmiel zwyczajny to gatunek byliny z rodziny konopiowatych. Najprawdopodobniej występował w stanie dzikim w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie oraz w Ameryce Północnej. Uprawiany przez człowieka chmiel skolonizował strefę klimatów umiarkowanych i ciepłych w całej Euroazji. Ma bardzo szerokie i spopularyzowane zastosowanie.
Żeńskie szyszki chmielu wykorzystuje się jako przyprawa do brzeczki, czyli do półproduktu wykorzystywanego przy produkcji piwa. Taki chmiel jest chyba znany najbardziej. Ponadto młode pędy stosuje się w kuchni. Surowe idealnie pasują do surówek a gotowane przypominają w smaku szparagi.
Jest to także roślina kosmetyczna i jej działanie wykorzystywane jest do opóźnienia procesu starzenia się. Jako roślina lecznicza można ją zastosować na wiele dolegliwości. Wewnętrznie chmiel stosuje się w stanach niepokoju oraz nadpobudliwości jako preparat kojący nerwy. Może także działać nasennie. Polecany jest również w przypadku nerwic jelitowo-żołądkowych oraz zaburzeniach trawiennych. Zewnętrznie wyciąg z szyszek chmielu można zastosować przy wypadaniu włosów.
Żeńskie szyszki chmielu wykorzystuje się jako przyprawa do brzeczki, czyli do półproduktu wykorzystywanego przy produkcji piwa. Taki chmiel jest chyba znany najbardziej. Ponadto młode pędy stosuje się w kuchni. Surowe idealnie pasują do surówek a gotowane przypominają w smaku szparagi.
Jest to także roślina kosmetyczna i jej działanie wykorzystywane jest do opóźnienia procesu starzenia się. Jako roślina lecznicza można ją zastosować na wiele dolegliwości. Wewnętrznie chmiel stosuje się w stanach niepokoju oraz nadpobudliwości jako preparat kojący nerwy. Może także działać nasennie. Polecany jest również w przypadku nerwic jelitowo-żołądkowych oraz zaburzeniach trawiennych. Zewnętrznie wyciąg z szyszek chmielu można zastosować przy wypadaniu włosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz